top of page

INCHECKEN

Wat is het?

 • In een groep tot rust komen met een begeleide meditatie

 • In stilte voelen of er iets is wat je aandacht nodig heeft, bv iets wat ongemakkelijk is, een trigger, die arm, of blijdschap

 • In groepjes van 3-4 om de beurt:
  Onderzoek hoe het met je is, waar je aandacht je naartoe brengt, zonder het te gaan oplossen, en zonder onderbroken te worden

 • We gaan naar binnen, in onszelf, dus praat graag over jezelf en vanuit jezelf

 • Afsluiten met een dank, zonder napraten.

 • 3 tot 30 minuten (sportschool variant tot online variant)

Wat is het niet?

 • Iets (persoonlijks) vertellen wat je niet wilt

 • Details of namen moeten vertellen

 • Klagen over het leven (want het is een onderzoek)

 • Praten over de wereld of anderen (want wij gaan naar binnen)

 • Vertellen hoe anderen anders moeten zijn (want wij gaan naar binnen)

 • Elkaar advies geven

 • Elkaar helpen

 • Oplossingen zoeken

 • Voor mensen met een diagnose van een mentale ziekte. Wij leveren namelijk fitness, en geen zorg.

Het is dus puur ervaren + uitspreken ZONDER enige oplossing.

Wat wij geloven

Hoe werkt het?

Wij, als mensen, willen sommige dingen van onszelf niet zien of voelen. Ze zijn onaangenaam, vervelend of pijnlijk. Het betekent echter ook dat we niet helemaal zijn wie we zijn, we verbergen (onbewust) voor met name onszelf (en ook anderen) wie we zijn. Als we leren weer te zijn wie we echt zijn, ga je durven jezelf te zijn in steeds meer contacten. Check-Inn is een soort van snelkookpan. Dat merkt vrijwel iedereen direct als ze voor de eerste keer gaan inchecken. We hebben een super-simpele formule, waar 17 psychologische vaardigheden in verweven zitten, maar die samenkomen in een simpel samenzijn en elkaar vertellen hoe het is, met slechts enkele kaders, waarbij je steeds wordt uitgenodigd om wat meer van jezelf te onderzoeken en in te brengen.

Meisje met uitgestrekte armen

De stappen die je gaat zetten

BEGINNER

Moeilijk te voelen wat er nu echt speelt. Spanning. Iets van Check-Inn vinden, maar dat niet kunnen uitspreken en onderzoeken. Veel denken, weinig contact met lichaam en emoties. Weinig bewustzijn. Vervalt wel eens in praten over de ander. Gaat soms verward uit een sessie, alsof het te spannend was.

ONDERWEG

Experimenteert om uit het verhaal te blijven, en in het moment. Kan elke sessie iets van ongemak onderzoeken, maar duwt het echte ervaren nog wel eens weg door naar de oplossing te gaan. Durft wel eens iets persoonlijkers over eigen leven in te brengen, en wat echt speelt. Verlaat sessies vaak rustig, en weet dat onrust na een sessie juist kan helpen.

EXPERT

Lukt om de ongemakken vaak te omhelzen als richtinggevers voor groei. Toehoorders merken eigenaarschap over het ongemak wat diegene inbrengt, openheid, vertrouwen, in plaats van bijvoorbeeld klagerigheid. Toehoorders ervaren nog maar weinig triggers.

Onze A5-flyer

Full Flyer v2.4b
Emotioneel & Mentaal Fit

Wat levert het op?

​​Als je goed incheckt, kun je jezelf ervaren in het moment, met anderen erbij, en inclusief de zaken waar je je ongemakkelijk over voelt. Je oefent om je hele zelf, inclusief die ongemakken op een zuivere manier in te brengen. En omdat onze sessies steeds met andere en ook onbekende mensen zijn, is het net als oefenen in de echte wereld.

​​Emotioneel Fit

Joggen

Onze structuur

Soms doen we een variant met response, en soms zonder. Momenteel doen we de variant zonder response, waarbij iedereen wel aan het einde nog een korte check-out doet.

Opbouw Check-Inn.png

De sportschool variant is 3-30 minuten en is weer wat anders.

Ook doen we niet altijd een response. Dan doen we een check-out.

Wat wij geloven

Wij tackelen een belangrijke oorzaak van ziekte:

een deel van jezelf niet toestaan.


Wij geloven dat wij als mens in de basis alle middelen hebben om onszelf te genezen,
als we maar leren om alle signalen van ons lichaam en emoties wat aandacht te geven.

En dat (in veel gevallen) de kern van ziekte is dat iemand dat niet meer (bewust/onbewust) doet.
Hoe werkt het?

Onze intentie: "bij mijzelf en over mijzelf"

Wij vragen alle mensen deel te nemen met bovenstaande intentie. Dit is namelijk de basis voor jouw emotionele en mentale fitness.

De basis voor emotionele gezondheid ligt bij onszelf. We onderzoeken 30 minuten lang hoe het met ons gaat, en wat er speelt. We oefenen om niet over een ander te spreken, maar steeds over wat er bij onszelf gebeurt. Puur bewustzijn oefenen, en wegblijven van oplossingen. En dit is moeilijk, zul je ervaren, want we gaan zo vaak weg bij onszelf. Hier kun je het oefenen, samen met mensen die hetzelfde doen. We oefenen dit dus ook tijdens het luisteren en tijdens het spreken.

Ook de Response (doen we in sommige sessies) gaat weer over jezelf. We spreken niet over de ander, gaan niet helpen, oplossen, adviezen geven, analyseren. We vertellen wat er met ons gebeurde toen we jou hoorde.

Als je de try-out boekt, ontvang je ons lesprogramma, met alle stappen. Als je daarna strippen of een abonnement boekt ontvang je ook meer video's, voorbeelden en praktische theorie. Je leert veel meer, maar de basis blijft toch echt: " Bij mijzelf en over mijzelf"

een oude stammen-traditie

​Het enige wat we doen is een al-oud concept van "inchecken" professioneel aanpakken. De eerste vormen van inchecken dateren uit de tijd dat we als leden van een stam bijeen kwamen. Er was ruimte voor de stem van iedereen (soms alleen nog de volwassen man, maar dat is een ander dingetje). Je werd gehoord. Een bekende hedendaagse vorm is vorm de 'talking stick'. In oude culturen gaf men die stok aan andere stam-leden door, en zolang je de stok vasthield, was je de enige die aan het woord was. Tegenwoordig zie je inchecken op 3 verschillende plekken: bij (groeps-)therapie, bij missie-gedreven-bedrijven en bij maatschappelijk of verzorgings-gerelateerde opleidingen. Wij willen het weer echt terug de maatschappij in brengen. Voor iedereen, en met iedereen. Voor jezelf en een vriend van je tot en met een groep onbekenden. Een manier om met jezelf te verbinden en jezelf te laten horen, terwijl je met anderen bent.

circle indians.jpg
Zittend bij kampvuur

Inchecken tegenwoordig...

​Inchecken betekent oefenen om je hele zelf zuiver in te brengen. Dat betekent vaak ook ervaren wat je eigenlijk niet wilt ervaren, wat je wilt wegdrukken, wilt vermijden. En dat zuiver in de groep brengen. Bij Check-Inn bouwen we een space samen, waar we er ruimte voor maken. Vaak is dat voldoende, maar soms ook niet. Je kan het niet afdwingen. Als iemand van de groep al wat beter bij zichzelf kan zijn, heeft dat effect op de hele groep. Je kunt dus ook leunen op de andere deelnemers. Elke sessie is anders, en dat hoort erbij.

Het mooie van inchecken is dat er niets hoeft opgelost te worden, in tegenstelling tot het zakelijke leven waar alles om oplossingen gaat. Hier gaat het over bewustzijn. Hoe bewuster, hoe fitter. Door jezelf te ervaren met anderen erbij wordt je fit. Door jezelf ook nog eens hardop in te brengen (volwassen wel te verstaan), wordt je superfit!

bottom of page