top of page
RESPOND DONT REACT.png

De response

De response is een gelegenheid om het inchecken nog 'echter' te maken, doordat luisteraars een response op elkaar geven.

Doordat ik een response oefen,

kan ik ook in het dagelijks leven beter bij-mijzelf-blijven.

Doel is om te oefenen om ook bij-jezelf-te-blijven terwijl je met elkaar spreekt. Het is dus anders dan je eerste reactie. We noemen het ook geen reactie, maar een antwoord. Een reactie is vaak je impuls wat je gewend bent om te doen. Bij een antwoord focus je je op "wat gebeurde er met mij terwijl ik luisterde?". Je spreekt dus net als bij het inchecken over jezelf en onderzoekt alleen jezelf. In de response praten we niet over de ander. Vaak zijn we gewend om de ander te gaan helpen, informatie te vragen, advies te geven. Bij de response oefen je dat juist niet. Doch alleen: "hey hoe was het voor mij wat ik hoorde."

De response is facultatief.

Niemand hoeft een response te geven. Doe het alleen als je iets interessants ontdekt hebt, wat je wilt oefenen om in te brengen vanuit jezelf

Meer weten?

In les 2 van ons video-programma zie je allerlei voorbeelden, plus alles nog een keer uitgelegd. Enjoy! Je hebt wel een account nodig om de video's te zien.

bottom of page